zondag 9 december 2007

Brad Pitt

Sedert "Thelma and Louise" is Brad Pitt (°18/12/1963) veel gevraagd. Hij werd door het tijdschrift "People" uitgeroepen tot "meest sexy man van het moment" op het moment dat hij de centrale figuur (Tristan) was in de moderne western "Legends of the fall",
Eigenlijk werd "Legends" nog gedraaid vóór "Interview with the vampire" van Neil Jordan, waarin niemand minder dan Tom Cruise het zwaar te pakken heeft van Pitt. Deze heeft zelf twee eeuwen later zijn zinnen gezet op een jonge reporter, die oorspronkelijk zou worden gestalte gegeven door River Phoenix. Door diens overlijden werd de weg vrijgemaakt voor Christian Slater.
Vóór "Legends" had Pitt reeds een familieconflict gestalte gegeven in "A river runs through it" van Robert Redford. Maar hier keerden de passies zich eerder tegen de vader dan tegen de broer. Toch is het wilde karakter van Paul Maclean (nota bene eveneens uit Montana) duidelijk in correlatie met dat van Tristan. Neem daarbij nog zijn rol in "Thelma and Louise" en het is duidelijk dat Pitt zich zal moeten hoeden voor typecasting. Hij wordt nu al "de nieuwe Robert Redford" genoemd (omdat hij meestal een macho met een klein hartje speelt), maar waarnemers voorspelden dat hij wel zijn eigen weg zal gaan. And so he did.
Tussendoor was Pitt samen met Kim Basinger te zien als een tot leven gekomen stripfiguur in "Cool world" van Ralph Bakshi. De maker van "Fritz the Cat" kon echter op verre na niet het succes van "Who framed Roger Rabbit?" evenaren, zelfs technisch gezien niet. In de road-movie "Kalifornia" speelde hij een seriemoordenaar, waardoor hij een cameo-rolletje kreeg in de gelijkaardige film "True romance".
Van opleiding is Pitt (die werd geboren in Shawnee, Oklahoma) zowaar een collega: hij studeerde namelijk journalistiek aan de universiteit van Columbia (eigenlijk was het meer copywriting, maar kom). Nadien volgde hij acteerlessen bij Roy London in Los Angeles. Zo kwam hij in de TV-series "Dallas", "Another world" en "Glory days" en de TV-films "The image" (met Albert Finney) en "Too young to die" (met in de hoofdrol Juliette Lewis) terecht, waarna hij in de filmzalen belandde met "A stoning in Fulham County" (met Ken Olin en Jill Eikenberry), "Across the tracks", "Johnny Suede" (waarin hij een rockabilly-muzikant vertolkte), "The Favor" en "Dark side of the sun". Zijn doorbraak kwam er echter met de fameuze reclamespot van Levi's, waarbij hij bij zijn vrijlating midden in de woestijn door een knappe griet wordt opgewacht tot grote afgunst van de gevangenisbewaker. Het was déze spot die Ridley Scott aanzette om hem als J.D. te casten in "Thelma and Louise" en de rest is geschiedenis...
Nu is Brad Pitt zowat de natte droom van iedere vrouw, maar zelf heeft hij lange tijd de boot afgehouden. Zijn carrière zou zelfs zozeer voorgaan dat hij lange tijd eerder het gezelschap zocht van een verzameling reptielen en hagedissen dan van vrouwelijk schoon. Tot hij in 1996 uiteindelijk Gwyneth Paltrow tegen het lijf liep.
Ondertussen een geplande verfilming van het leven van James Dean kon niet doorgaan, omdat Pitt tijdens de opname van de deprimerende thriller "Seven" van David Fincher zich zwaar heeft gekwetst aan de hand: toen hij op een auto moest springen, ging hij door de ruit. Het was op een bepaald moment zelfs de vraag of zijn hand ooit nog wel goed kwam, maar geen nood, in no time was Pitt weer his own gracious self, zoals we konden zien in het komische "Living in oblivion" van Tom DiCillo, waarvan het arrogante, maar domme hoofdpersonage van Chad Palomino (gespeeld door James Legros) zou gebaseerd zijn op... Brad Pitt, nadat DiCillo zelf met deze laatste had samengewerkt in zijn debuut "Johnny Suede".
In "The devil's own" komt deze karaktertrek van Pitt ook naar boven. Niet in de film zelf, waarin hij er zelfs in slaagt een IRA-gunman sympathiek voor te stellen, maar in de preproductiefase. Toch kan ik deze keer een beetje begrip opbrengen voor Pitt. Oorspronkelijk was de film immers helemaal rond hem gebouwd, maar toen als regisseur Alan J.Pakula werd aangetrokken, bracht die op zijn beurt vriendje Harrison Ford mee, waarmee hij destijds "Presumed innocent" had gedraaid. Niet alleen werd daardoor het evenwicht in het scenario verstoord, ook het honorarium van Ford stak Pitt de ogen uit. Prompt kreeg hij honderd miljoen frank opslag (nou ja, waarom niet), maar zijn 400 miljoen was dan toch nog altijd 280 miljoen minder dan wat er in het loonzakje van Ford zat!
Normaal gezien zal Brad Pitt de Olympische Spelen in Peking niet kunnen bijwonen, want een boycot werd door de Chinese Volksrepubliek uitgesproken over de medewerkers aan de film "Seven years in Tibet". Hierin Brad Pitt speelt een ontsnapte Oostenrijkse krijgsgevangene, die India ontvlucht en onderdak vindt in Lhasa, waar hij bevriend raakt met de jonge Dalai Lama.

Geen opmerkingen: