vrijdag 14 december 2007

Harrison Ford

"You know that saying: 'An actress is a little bit more than a woman; an actor is a little bit less than a man'? Well, that's except if it's Harrison Ford." (Carrie Fisher)

Harrison Ford (°13/7/1942) was op het grote scherm voor het eerst te zien samen met Gene Wilder in "The Frisco Kid" (komische western van Robert Aldrich). Daarna speelde deze oorspronkelijke TV-acteur (Gunsmoke, The Virginian) in zoveel verschillende minderwaardige filmrollen dat hij de handdoek in de ring gooide en zijn vroegere job (timmerman) weer oppakte. Hij bleef wel in de filmwereld: hij bouwde o.a. een studio voor Sergio Mendes en een veranda voor Sally Kellerman.
En zo kon hij op 31-jarige leeftijd dan toch een comeback maken in "American Graffiti". Toch zou het nog eens vier jaar duren vooraleer hij als Han Solo in "Star Wars" een echte vedette werd. Daarna speelde hij de hoofdrol in "Witness" en in "Mosquito coast" (beide van Peter Weir). Na de Indiana Jones-films volgde "Regarding Henry" van Mike Nichols met Annette Bening.
Na de yuppie-films in de jaren tachtig, zijn de jaren negentig ingezet met een aantal anti-yuppie-films, die willen terugkeren naar "the basic values of life" in plaats van geld verdienen, status verwerven en macht uitoefenen als hoogste doel te stellen. Dat deze "basiswaarden" ook vaak conservatief Amerikaans zijn zoals "the family" is bijkomstig. Ander opvallend punt: het kunnen dezelfde regisseurs en acteurs zijn die nu verguizen wat ze eerst hebben aanbeden. Zo is de maker van "Regarding Henry", Mike Nichols, ook degene die in "Working girl" Melanie Griffith als "social climber" ten tonele voerde. Haar tegenspeler, Harrison Ford, is zelfs het hoofdpersonage in de nieuwe Nichols-film, terwijl Melanie zelf de vrouwelijke hoofdvertolkster was in "The bonfire of the vanities" van Brian De Palma, de film die de hele rage wel schijnt te hebben ontketend.
In "Regarding Henry" speelt Harrison Ford een genadeloze, stinkendrijke, onuitstaanbare advocaat, die na een moordaanslag een totaal ander mens wordt. Er is op "Henry" heel wat kritiek. Dat hij "tranerig" zou zijn b.v. Zelf vind ik het "gezond" sentiment (zoals b.v. ook in "Rain man") i.p.v. de sentimentaliteit in films als "Love story" of "Kramer versus Kramer".
Veel hangt dan natuurlijk af van de vertolking. Wie de "sentimentele" versie aanhangt, zal niet tevreden zijn over Harrison Ford en zijn filmvrouw Annette Bening. Anderen (waaronder ik dus) wél. Het zijn tenslotte opnieuw mensen van vlees en bloed (na zijn genezing toch), heel iets anders dus dan die koele yuppies die we nu wel genoeg hadden gezien.
Daarna volgde “The Fugitive”, een remake van de TV-serie met David Janssen. Ford werd genomineerd als beste dramatische acteur, maar het was Tommy Lee Jones die er een kreeg als beste mannelijke bijrol. Een onderscheiding, waarbij hij enkele weken later ook nog een oscar voegde. Andrew Davis werd eveneens genomineerd voor de Golden Globe als beste regisseur.
Daarna kwam "Clear and present danger". Het boek van Tom Clancy werd verfilmd opnieuw door Philip Noyce ("Patriot Games") en opnieuw met Harrison Ford in de hoofdrol als Jack Ryan. Clancy vindt overigens dat Ford "te oud is om de James Bond van de jaren negentig te spelen", waarop Ford in een televisie-interview op zijn beurt keihard heeft uitgehaald naar de extreem-rechtse ideologie die eigenlijk aan de basis van Clancy's boeken ligt. Maar de rol weigeren, dat is natuurlijk weer een ander paar mouwen...
In 1996 was hij te zien in een remake van "Sabrina", gevolgd door "The devil's own". Oorspronkelijk was de film volledig rond Brad Pitt gebouwd, maar toen als regisseur Alan J.Pakula werd aangetrokken, bracht die op zijn beurt vriendje Harrison Ford mee, waarmee hij destijds "Presumed innocent" had gedraaid. Niet alleen werd daardoor het evenwicht in het scenario verstoord, ook het honorarium van Ford stak Pitt de ogen uit. Prompt kreeg hij honderd miljoen frank opslag (nou ja, waarom niet), maar zijn 400 miljoen was dan toch nog altijd 280 miljoen minder dan wat er in het loonzakje van Ford zat!

Geen opmerkingen: